top of page
Tävling

Information om tävlingar

 

För att tävla i judo behöver man ha graderat sig till gultbälte och ha ett judopass. Judopass fungerar som identifikation och kan vara bra att skaffa sig även om man inte har som mål att tävla då det blir en sätt att samla sin judokarriär på ett ställe. Det finns två typer av tävlande i judo shiai (kampform, friform) och kata (mönster, förutbestämnde form). 

 

Shiai 

Shiaitävlande är den vanligaste typen av tävling inom judo och där tävlar man i kampsituation. Man tävlar i olika ålderskategorier och viktklasser, i den minsta ålderskategori (U9) tävlar man dessutom både mot killar och tjejer. U9 har dessutom inga fasta viktklasser utan man väger in på morgonen och blir därefter placerad i en viktklass. I de övriga ålderskategorierna U11, U13, U15, U18, U21, Senior och Veteran (+30) är det fasta viktklasser och killar och tjejer tävlar varförsig. Här hittar du ett tävlingshäfte med en förenkling av reglerna för shiaitävlande.
 

Kata 

I kata tävlar man två och två i ett förutbestämt mönster. Det finns sammanlagt fem olika kator att tävla i. Dessa katorna är även kopplade till dangraderna i graderingssytemet. Det finns kriterier för varje kata och det gäller att komma så nära dessa kriterierna som möjligt. Hur man utför sina tekniker bedöms utifrån poäng 1-10. Det finns även försök till tävlingar utifrån graderingsteknikerna, men detta hålls inte på en regelbunden basis ännu.  

 

Tävlingsintresserad? 

Är du intresserad av att börja tävla kan du tala med vår tävlingsansvarige Dennis i samband med någon träning så får du mer information. Vilka tävlingar klubben kommer att åka på kommer att presenteras på klubbens anslagstavla och även på kalendern här på hemsidan.

bottom of page